Focus- vs. Dwaalmodus

Focus vs. Dwaal

Herken je dit: je probeert een moeilijk probleem op te lossen, zet je tanden erin, maar… je komt maar niet tot een goed antwoord. Je besluit even pauze te nemen. Even een stukje wandelen om je gedachten te verzetten. Je bent nog geen 10 minuten onderweg en ‘PLOP’, daar schiet de oplossing je te binnen!

 

Hieronder leg ik je uit hoe dit kan!

 

Tijdens het studeren wisselt ons brein tussen twee verschillende modi.

Ten eerste is er de focusmodus. Dit wordt ook wel de ‘concentratiemodus’ genoemd. In deze modus richt jouw brein zich op iets heel specifieks, bijvoorbeeld als je een nieuwe woordenlijst probeert te onthouden of als je stelling van Pythagoras begint te leren.

Ten tweede is er de dwaalmodus, ofwel de ‘ontspannen modus’. Er dwalen in deze modus wel nog gedachten door je hoofd, maar jouw brein richt zich niet per se op iets heel specifieks; bijvoorbeeld in de trein terwijl je uit het raam staart of tijdens het fietsen. Het klinkt misschien gek, maar ook deze modus is ontzettend belangrijk tijdens het leren.

 

In de focusmodus kunnen we eenvoudige dingen leren, maar als je iets ingewikkelds wilt leren, heb je de dwaalmodus nodig. In deze modus blijft jouw brein op de achtergrond namelijk werken aan een probleem of taak en worden losse eindjes met elkaar verbonden.

 

Professor B. Oakley bedacht deze metafoor: je brein is een doolhof, waarin alles wat je ooit hebt geleerd ligt opgeslagen in de verschillende paden (hersenverbindingen). In de focusmodus bewandel je bestaande paden. Soms liggen deze paden wat ver uit elkaar. Als je een totaal nieuw vraagstuk wil oplossen, zijn er nog geen bestaande paden en wordt dit lastig. Hier komt de dwaalmodus goed van pas! Nu zweef je als het ware met een drone over het doolhof, waardoor er nieuwe verbindingen gemaakt kunnen worden tussen verschillende delen van het doolhof.  

 

Als je de volgende keer een ‘aha-momentje’ beleeft, dan zat je zeer waarschijnlijk in de dwaalmodus. De focusmodus kan vervolgens op deze nieuwe informatie voortborduren!


Loop je dus vast bij een nieuwe taak of een nieuw probleem, neem dan even pauze en laat de taak los! Met andere woorden: stap even uit de focusmodus en in de dwaalmodus. Je hersenen zullen op de achtergrond voor je blijven werken aan de oplossing!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.