Muziek Tijdens Studeren?

Muziek Tijden Studeren?

De ene leerling kan niet studeren zonder muziek, terwijl de andere leerling er alleen maar door wordt afgeleid. Ik krijg dan ook vaak de vraag of muziek luisteren tijdens het studeren nou een goed idee is of niet. Daar is geen simpel antwoord op te geven!

Dit wordt voornamelijk bepaald door de inhoud en moeilijkheidsgraad van de taak waar je aan werkt. Hier komt de beperkte capaciteit van het werkgeheugen weer om de hoek kijken. Een moeilijke taak neemt veel ruimte in je werkgeheugen in beslag en hier zal je focus dus belemmerd worden door elke vorm van achtergrondmuziek.

 

Sommige taken zijn wat makkelijker en gaan iets automatischer (dit komt overigens tijdens studeren niet heel vaak voor). In deze gevallen is een achtergrondmuziekje minder belemmerend, omdat er in je werkgeheugen ruimte is om zowel de taak als de muziek te verwerken.

 

Tot slot komt het ook wel eens voor dat je op een plek wilt studeren waar veel rumoer is, denk aan de trein of de aula op school. Hier kan een koptelefoon met een rustig muziekje er juist voor zorgen dat je minder wordt afgeleid door geluid van buitenaf.

Liedjes met (bekende) teksten zorgen voor extra afleiding! Laat deze dus sowieso links liggen. Als je gaat meezingen, wordt de inhoud van die paragraaf aardrijkskunde moeilijk om te onthouden. Dat neemt niet weg dat een rustig muzikaal achtergrondmuziekje soms helpend kan zijn of in elk geval niet storend. Op Spotify vind je een hele boel afspeellijsten die juist hiervoor gemaakt zijn!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.