Een oude bekende: vrouwen kunnen beter multitasken dan mannen. In legio films en verhalen komt het terug. Als ik voor een groep docenten (dames én heren) sta en ik vraag: “wie vindt van zichzelf dat hij of zij goed kan multitasken?”, dan zijn het vaak de vrouwenhanden die de lucht ingaan! Toeval? Waarschijnlijk!
Kunnen vrouwen dan écht beter multitasken dan mannen?
Sorry dames, maar nee.
Kunnen mannen dan beter multitasken dan vrouwen?
Uuh, nee, ook niet.
Huh? Gelijk dan?
Misschien ga ik velen een illusie armer maken, maar ik ga het toch zeggen: multitasken bestaat niet!
Je hebt jezelf vast wel eens betrapt op het feit dat je de vraag van een collega/vriend niet hebt gehoord, omdat je op je telefoon bezig was. Ofja, je hoorde het wel (je bent niet opeens doof), maar je luisterde niet. Logisch, want op je telefoon iets lezen en luisteren naar iemand anders zijn twee verschillende taken, waar je brein beide aandacht aan moet geven. Je kunt dus niet bewust met twee dingen tegelijk bezig zijn; je brein kiest voor een van beide taken en de aandacht wordt verdeeld. Jouw brein voert dus niet twee taken tegelijk uit, maar wisselt tussen twee (of meerdere taken). Dit kost tijd, moeite en vergroot de kans op fouten!
Leerlingen die zeggen dat ze én op de telefoon/laptop bezig kunnen zijn én tegelijkertijd woordjes kunnen leren? Nope...
Zorg dat je je aandacht richt op één taak voor een optimaal resultaat! Leren doe je met aandacht en focus, zodat informatie actief verwerkt kan worden in je brein.
Maar sommige dingen kunnen we wel tegelijkertijd? Dus multitasken kan wel?
Dat eerste klopt, dat tweede niet. We kunnen sommige dingen tegelijkertijd, omdat sommige handelingen geautomatiseerd zijn. Er is dus nagenoeg geen bewuste aandacht nodig om deze taken uit te voeren. Denk aan autorijden en songteksten meezingen! Maar wat nu als je ergens rijdt waar je de weg niet kent en straatnamen zoekt? Dan ben jij niet de enige die de radio zachter zet om zich te kunnen concentreren!
Reactie plaatsen
Reacties