Voorspellen

Voorkennis Activeren

De weersvoorspellingen: soms kloppen ze niet, soms kloppen ze wel. Hoe dan ook, de voorspellingen helpen ons vaak bij (bijvoorbeeld) onze kleding- of activiteitenkeuze. Zouden we voorspellingen ook kunnen gebruiken tijdens het studeren of in de klas? Die vraag komt vandaag aan bod in mijn nieuwe blog! Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Voorspellen

Stel je voor: je krijgt een korte toets over een onderwerp dat nog behandeld moet worden in de les. Klinkt gek, niet? Toch wijst onderzoek uit dat vragen beantwoorden (dus eigenlijk voorspellingen doen) over een onderwerp dat we nog niet goed beheersen, ervoor zorgt dat informatie die we vervolgens over dit onderwerp krijgen beter wordt opgeslagen in ons geheugen!

 

Hoe kan dat?

Wetenschappers verklaren dit als volgt: als je gedwongen wordt na te denken over een onderwerp waar je eigenlijk niet genoeg over weet, dan gaan jouw hersenen zoeken naar elke vorm van informatie die hiermee te maken heeft. Dit doen de hersenen, zodat je toch een zo goed mogelijke voorspelling kunt doen. Het zoeken in jouw hersenen zorgt ervoor dat voorkennis geactiveerd wordt (al is het maar een beetje), zodat er een actief neuronennetwerk is, waar de informatie (als we die vervolgens krijgen) makkelijker kan worden opgeslagen!

Zie het als een zaadje planten in vruchtbare grond; hier zal het zaadje sneller en beter gaan groeien dan in droge en dorre grond die nog klaargemaakt moet worden.

 

Voorspellen – informatie – feedback!

We moeten er wel op letten dat je direct blootgesteld wordt aan de relevante informatie nadat je de voorspelling gedaan hebt, zodat deze informatie zo optimaal mogelijk verwerkt kan worden. Tot slot kun je door middel van feedback bepalen hoe goed jouw voorspelling was en deze eventueel corrigeren.

Ook dit is natuurlijk een vorm van actief leren.

Zoals ik altijd zeg: als je leert, doe het dan altijd actief!

Wil jij op de hoogte worden gehouden van de nieuwste blogs en laatste ontwikkelingen van de Leerhalte? Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.